Hurrá, utazunk!

A Jordánia utazás kihagyhatatlan lehetőség a turistáknak

jordánia utazásKözeleg a nyár, és mindenki már keresi a nyaralási célpontokat. Rengetegen döntenek ismét egy Jordánia utazás mellett, amely számtalan csodás pillanatot tartogathat. Azok, akik még nem voltak itt, és nem tudják, hogy pontosan mit is tartogathat ez az ország, azok mindenképp olvassák el ezt a cikket, megismerve a csodás Jordániát.

Az ország Dél-kelet Ázsiában, az Arab-félsziget észak-keleti részén található, ezáltal Jordáni nyugati része a Vörös-tengerrel szomszédos. Jordánia hihetetlenül egyedi tájakkal, látnivalókkal és káprázatos kultúrával rendelkezik, melyekkel természetesen minden egyes idelátogatót el tud varázsolni.

Nem vitás, hogy Jordánia egy igazán kimagasló vendégközpontú országnak minősül, ahol az emberek roppant barátságosak és a turistákat nagyon szeretik. Itt megeshet, hogy az eladók boltosok egy komolyabb, baráti beszélgetésbe keverednek a vendégekkel, akiket aztán meghívhatnak egy ízletes teára. Ez még akkor is előfordulhat, ha az ember semmit sem szeretne vásárolni az adott boltban. Az ország legfőbb folyójának a keleti részén találhatóak a legnagyobb városok.

Egy Jordánia utazás során ezeket hamar fel lehet térképezni. A Jordánia utazás során a legszebb részeit a fővárosnak is meg lehet látogatni. Az itt található városok igen sűrűn lakott területnek minősülnek. Mindenképp el kell utazni Jordánia északi részére is, ahol csodás borókafenyők, olíva és eukaliptusz ligetek várják az érdeklődőket. Az itteni régió nagyon hűvösnek bizonyul, főleg akkor, ha ezt a déli térséghez viszonyítjuk.

A két régió között a különbség elérheti a tíz fokot is, ami igen nagy értéknek számít. Mivel a déli része az országnak sivataggal borított, ezért itt fellelhetőek a beduinok, a tevék és csodás sivatagi állatok. A városokban és más részeken egyedi történelmi műemléket is érdemes meglátogatni. Ezek igazolni tudják, hogy az ország hihetetlen örökséggel és kultúrával rendelkezik. Egy Jordánia utazás során ezeket mindenképp érdemes közelebbről megismerni. Sok itteni kincs és látnivaló a neves UNESCO listán is helyet kapott.

A legtöbb jordániai utazó számára a körutazás a fővárosban, Ammánban kezdődik. A Queen Alia nemzetközi repülőtérről háromnegyed órán belül elérheti a városközpontot. Ammán eredetileg hét dombra épült, ma pedig már 19 dombon terül el. A városnak nincsenek különösebb építészeti különlegességei, de a házak bézs színű homokkő burkolata barátságos és világos megjelenést kölcsönöz a városnak, ahol igazán el lehet merülni az „arab életben”.

Különösen élvezetesek az esti séták a belvárosban. Az élénk hangulat és a barátságos, nem tolakodó emberek nagyszerűek ahhoz, hogy kellemesen kikapcsolódhasson. A város közepén található Citadella-domb és a Római Színház személyében Amman két különleges látnivalót is kínál. Az Amfiteátrumot három helyen vájták ki a hegyből a Kr. u. 2. században, és az előadásokat ma is itt tartják. Amennyiben szerencséje van, megtekinthet egyet a nem mindennapi darabokból is.

jordániai utazás

A Citadella dombjáról jól átláthatja, milyen is a főváros valójában. A régészeti lelőhelyen tett túra során római, bizánci és korai iszlám korból származó maradványokat fedezhetünk fel, melyek közül a legfontosabb látnivalók a Kr. e. 720-750 között épült Omajjád-palota kereszt alakú előcsarnokával, a Marcus Aurelius császár idején épült Herkules-templom és a 6. vagy 7. századból származó bizánci bazilika.

Jordániai utazása folytatásaként, Ammanból másfél órányi autóútra található a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori provinciális városa. Évszázadokon át homok alatt rejtőzött, amíg az elmúlt 80 évben fel nem tárták és gazdagon helyre nem állították. Egy letűnt civilizáció élete itt szinte kézzelfoghatóvá válik.

Egykori helyőrségi város lenyűgöző a fórumával, oszlopos utcájával, színházával, diadalívével, Artemisz templomával, Zeusz templomával és sok más ókori épületével. A terület hatalmas. Órákig bolyonghat, és megcsodálhatja a római építészet különlegességének bizonyítékait, esetleg egy-egy emléket is vásárolhat a helyi árusoktól.

Jordánia utazásunk során a legszürreálisabb élményt valószínűleg a Holt-tengerével nyújtja számunkra. 420 méterrel a tengerszint alatt, a Föld legalacsonyabb pontján fekszik a Holt-tenger. A kopár, dísztelen tájba ágyazva, a tenger olyan simán fekszik a napon, mint az üveg. Se hal, se csónak, semmi sem mozog a vízen. Különös módon lenyűgöző táj, bizarr sóképződményekkel a part egyes részein. A víz magas, 33 százalékos sótartalmának köszönhetően szinte súlytalanul lebeghet a vízben, amit semmiképpen ne hagyjon ki!

A Holt-tengertől felfelé és lefelé haladtunk egy csodálatos tájon keresztül a Dana Természetvédelmi Területre. Egy régi, romos faluban megszállhatunk akár egy meredek sziklára épült vendégházban is, ahonnan látványos panoráma tárul a nyílt szurdokra. Dana egy nagyszerű túrázási terület, lenyűgöző változatos növényvilággal, de itt találkozhatunk farkasokkal, hiénákkal és teknősökkel is. Aki szeretne a tiszta és háborítatlan természetben feltöltődni, Jordánia utazása alkalmával ezt is lehetővé teszi.