Hurrá, utazunk!

A velencei utazás alatt számos kulturális értéket tekinthetünk meg

velencei utazás

Velencei utazás

Velence, a világ egyik legromantikusabb helyeként számon tartott város évről évre turisták ezreit vonzza Olaszországba. De romantika ide vagy oda, egy velencei utazás párral és pár nélkül is életre szóló, csodás élményeket ígér az odalátogatóknak! A kétségtelenül nem mindennapi település különlegessége elsősorban abban rejlik, hogy 118 kis szigetből áll, melyeket csatornák és hidak tömkelege tarkít. Egy velencei utazás már önmagában ennyitől is felejthetetlen élményt nyújtana, de ez a tengerparti üdülőhely ettől sokkal többet tartogat számunkra!

Páratlan építészeti és művészeti szépségét csak tetézi, hogy a város utcáit járva sok szempontból ugyanaz a látvány tárul elénk, mint több száz évvel ezelőtt. Éppen ezért a velencei utazások rendkívül népszerűek, és sajnos a gigászi méreteket öltött turizmusnak negatív hatása is van: a város virágkora már rég lecsengett, szépsége a rengeteg odalátogató külföldi miatt az elmúlt évtizedekben némiképp megkopott, de vonzereje minden kétséget kizáróan a mai napig töretlenül fennáll. A Szent Márk tér, a Szent Márk Székesegyház és annak óratornya, a Campanile harangtorony, a Dózse-palota, a sóhajok hídja, az operaház (Teatro La Fenice) csak néhány azon nevezetességek közül, melyeket semmiképp sem érdemes kihagynunk velencei utazásunk során.

A város fő vízi útja, a 3 km hosszú Canal Grande mentén több mint 170 lenyűgöző szépségű palotát és templomot csodálhatunk meg, melyek mind a 13-18. század között épültek. Mesés történelmi élményben lehet tehát részünk, ha vízibuszra (vaporetto) vagy gondolára szállunk, és azzal szeljük át a csatornát – velencei utazásunk tervezésekor érdemes ezek árát alapból belekalkulálni a büdzsénkbe. A Canal Grandét átszelő négy híd közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), mely egyben a város legrégebbi hídja. Az eredeti fahíd a történelem sajnos kétszer is összeomlott, egyszer pedig leégett; jelenleg megcsodálható változata 1588-1592 között épült.

A hídtól északnyugatra található, mindig nyüzsgő piacot is érdemes listára vennünk, ha velencei utazást tervezünk: vasárnap kivételével minden reggel friss zöldséget, gyümölcsöt és halat vásárolhatunk itt, és jó eséllyel helyiekkel is összefuthatunk, ugyanis jellemzően ők is itt szerzik be a legjobb termékeket. Ha gyerekek is tartanak velünk velencei utazásunkra, mindenképp látogassunk el velük a város természettudományi múzeumába, mely sok-sok preparált állattal, csontvázzal és fosszíliával nyújt érdekes és interaktív programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Velencei utazásunkat érdemes tavaszra vagy őszre időzíteni, nyári hónapokban ugyanis nagy a hőség, és a rengeteg turista, szúnyog és légy könnyen megkeserítheti a város csodáit felfedezni vágyók mindennapjait. De ha csak nyáron van lehetőségünk felfedezni a vízen úszó várost, emiatt semmiképp ne hagyjuk ki! Természetesen rengetegen tervezik velencei utazásukat február környékére, hiszen jellemzően ekkor rendezik meg a híres Velencei Karnevált, mely önmagában is életre szóló élményt nyújt minden ide látogatónak.