Hurrá, utazunk!

Aktív pihenés a mókuskerék ellenszere

aktív pihenés

Aktív pihenés

Az aktív pihenés ugyan nem a heverészésről, lustálkodásról szól elsősorban, mégis igazi pihenést és feltöltődést adhat. A mindennapok stresszel terhelt életmódjából muszáj néha kiszakadni, olyan elfoglaltságot találni, ami néhány óra alatt újra feltölti a belső energiatárolóinkat. Az aktív pihenés pont ezt a célt szolgálja, de tudod-e mi mindent is foglal magába ez a pihenési forma?

Az aktív pihenés fogalma

Ahhoz, hogy megértsd, a pihenés mely formájára van szükséged, tudnod kell mi az alapvető különbség a passzív, illetve az aktív pihenés között. Amikor nehéz vagy szokatlan fizikai munkát végeztél úgy érezheted, mintha egy úthenger vonult volna át rajtad.

Tipikusan az a helyzet, amikor a testnek arra van szüksége, hogy ne csináljon semmit. Ez a lustálkodás, heverészés időszaka, amit kiegészíthetsz egy kis olvasással, filmnézéssel, társalgással a megfelelő pihenés érdekében.

Az ülőmunka átka – és a gyógyír rá

Mai életvitelünk nagyon sokunkat irodai székhez, autóüléshez, számítógéphez szegezve tart, a mindennapok pörgése inkább a szellemet, mint a testet meríti ki. Többen talán azt gondolhatják, a fizikai munka kimerítőbb, mint a szellemi tevékenység. Nos, az igazság az, hogy teljesen felesleges a két területet összehasonlítani, hiszen azok más-más módon fárasztják le a szervezetet.

Az azonban biztos, hogy hosszútávon, kielégítő pihenés nélkül lehetetlen tartani az iramot. A lelki-szellemi kimerülésre az aktív pihenés a megfelelő gyógyír. Az aktív pihenés tevékenységi körébe minden belefér, ami segít kikapcsolni az agyat, átmozgatja a testet és élményekkel telít.

Az a bizonyos ördögi kör, avagy mire figyeljenek az ülőmunkát végzők

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik ülőmunkát végeznek, a nap végére -érdekes módon- szinte ugyanazokat a tüneteket produkálják, mint azok a személyek, akik egész nap fizikai megterhelés alatt álltak. A fárasztó, hosszú munkanap után másra sem vágyunk, mint lehuppanni a kanapéra és bekapcsolni a TV-t.

Mi a helyzet a hétvégékkel? Azokat is inkább otthon „lustálkodva” töltenénk? Fogadjuk meg a szakértők jótanácsát és ne engedjünk a kísértésnek! A fárasztó szellemi kimerültség egyetlen hatékony gyógymódja az aktív pihenés.

aktív pihenés

Abban az esetben, ha mégis engedünk a fotel csábításának és a passzív pihenést választjuk, másnap ugyanolyan fáradtak leszünk, mintha az égvilágon semmit nem lazítottunk volna. Ördögi kör ez, amiből az aktív pihenés valamelyik válfaja jelentheti a kiutat.

Aktív pihenési módok

Kirándulás, sportolás, egy jó buli, mind az aktív pihenés módozatai. Hogy mi az, ami igazán segít kiengedni a fáradt gőzt, azt az adott helyzet vagy egyéni ízlés dönti el. Talán az első percekben még nem érzed az aktuális tevékenység áldásos hatását, de hidd el, másnap sokkal kipihentebb leszel, ha ily módon lazítasz.

Utazással összekötött aktív pihenés? Miért ne!

Persze nem szükséges feltétlenül az otthoni lehetőségekben gondolkodnod, ha a szellemi fáradtságot szeretnéd magad mögött hagyni. Egy wellness szállodában például többféle módját is ki tudod meríteni a szellemi kikapcsolódásnak. Egyes szálláshelyeken aktív pihenés csomagokat is kínálnak, ami azt jelenti, hogy az igénybe vehető szolgáltatások köre nem csupán a jakuzzi használatra korlátozódik.

A wellness hotelek mindegyike lehetőséget biztosít különböző bel- vagy szabadtéri sportolásra, túrákra, kirándulásokra. Egy wellness üdülés azért is jó, mert ott mindkét tábor, tehát a passzív és aktív pihenésre vágyó is megtalálja a számítását.

Célkeresztben a mértékletesség

A pihenés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, de vigyázz! Egyik pihenési formát sem szabad túltolni, mert könnyen át lehet esni a ló túloldalára, aminek aztán újból kimerültség lehet a vége.

Energetizálás felsőfokon

Mit jelent az aktív pihenés egy olyan személynek, aki napi 8-10 órát ül és teszi mindezt 5 egymást követő napon keresztül? A komoly pszichikai terhelés igáját levetve, aktívan pihenve felfrissíthetjük a lelkünket és a szellemünket, közben élményekben gazdag, feledhetetlen programokban vehetünk részt.