Hurrá, utazunk!

Hotel kupon és társai– miért olyan elképesztően népszerűek a kuponos akciók?

A nagy kérdésről, miszerint a hotel kupon maga a vissza nem térő, fantasztikus alkalom vagy a legszemtelenebb átverések egyike, megoszlanak a vélemények. Szép számban akadnak ugyanis „törzs kuponozók”, akik az éves nyaralásukat a szóban forgó jutányos lehetőség keretén belül valósítják meg, viszont olyan személyek is akadnak, akik irtóznak már a hotel kupon gondolatától is.

Hotel kupon – a rossz vélemény negatív tapasztalatból származik

A tendencia azt mutatja, azok az utazók, akik a negatív véleményüknek adnak hangot, korábban nagy valószínűség szerint már megütötték a bokájukat a szálloda kupon vagy a kuponos utazás vonatkozásában. Ha pedig átvertnek érezzük magunkat, nagyon nehéz újra bizalommal fordulni az adott lehetőség felé.

Mi nevezünk hotel kuponnak?

A régimotoros kuponozóknak nem kell bemutatni a témát. Azoknak a személyeknek viszont, akik még csak most ismerkednek a topikkal, röviden összefoglaljuk, mi történik, ha kuponos akciót igénylünk. A felhasználó a különféle kereskedőktől veheti meg az adott kupont, rendszerint az interneten. Ez a kupon feljogosítja őt a feltételekben megfogalmazott, általában nyaralással kapcsolatos szolgáltatások jóval jutányosabb igénylésére. Ez lehet utazás, romantikus wellness hétvége, de komplett családi nyaralás is. A hotelkuponok pedig konkrétan azok a virtuális biléták, amelyekkel a felkínált szállodában válthatjuk ki a szobánkat baráti áron.

Gombamódra szaporodnak a kuponos gyűjtőoldalak

A lehetőségeknek nincsenek korlátai! Ezt állítják a gombamódra szaporodó kuponos weboldalak. Persze mindenki a saját „portékáját” dicséri, mégis a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (a továbbiakban FEOSZ) arra mutat rá, hogy csak az elmúlt években több tízezren látták kárát a kuponos ajánlatoknak. A meghiúsult nyaralás felelősségét pedig sok esetben a kuponos cég nem vállalja. A megrendelő ilyenkor falba ütközik: az áhított utazás is oda, ráadásul a kiadott összeg visszatérítése sem kivitelezhető.

Elképesztő népszerűség övezi a hotel kuponokat

A témában végzett felmérések szerint, a magyarok imádják a kuponos akciókat. Sőt, egyre több utazni vágyó inkább addig vár, amíg a közösségi oldalakon rá nem bukkan az álomúttal közel harmonizáló ajánlatra. Látják ezt a szolgáltatók is, éppen ezért oly nagy a kuponos oldalak közötti verseny. Nyilván mondanunk sem kell, ennek bizony az utazási irodák örülnek a legkevésbe.

A népszerűség mögötti okok

A jelenlegi gazdasági helyzet, illetve a pénzmegtakarítás vonzó lehetőségének kombinációja a kuponos akciók iránti kereslet növekedése. Mi, a modern kor szülöttei, keressük-kutatjuk az általunk legelőnyösebbnek vélt ár-érték arányú terméket és szolgáltatást. Tudatosság rejlik ebben az attitűdben – a gond csupán az, hogy egyes kereskedők ezt kihasználják.

Hol találhatunk megbízható forrást?

A Google keresőjébe a szalloda kupon kulcsszavakat beütve azonnal megjelenik a tetemes mennyiségre rúgó találati eredmények listája. Ember legyen a talpán, aki magabiztosan eligazodik ebben a labirintusban! Amennyiben biztosra szeretnénk menni, jó ötlet a fórumok olvasgatása is, ahol a felhasználók kendőzetlenül megosztják a korábbi tapasztalataikat, legyen az pozitív vagy negatív.

Fogadjuk meg a FEOSZ javaslatát!

A FOESZ azt tanácsolja az utazás vagy hotel kupont igényelni kívánóknak, hogy mielőtt bármit is aláírnának, tanulmányozzák a lehető legkörültekintőbb részletességgel a szolgáltató fél által kínált szerződési feltételeket.

Mit is tartalmaz pontosan az ár?

Sajnos többen nincsenek azzal tisztában, hogy a szóban forgó kuponos akció ára mit takar egészen konkrétan. Az olaszországi vakáció az ötcsillagos wellness szállodában nyilván vonzza az érdeklődőket. Viszont, ha az oda- és visszautat saját kontóra kell megoldani, már közel sem annyira tetszetős az ajánlat.

Az sem mindegy, hogy hétvégén vagy hétközben utazunk

A kuponos akciókat hirdetők között akad olyan kereskedők, akik előszeretettel hallgatják el, hogy az adott kupon beváltása hétvégén komoly felárral jár. Kellemetlen tényező ez, ami kínos pillanatokat is okozhat számunkra a szálloda recepcióján, különösen ha felkészületlenül ér minket.

Célkeresztben a tudatos fogyasztó

A fogyasztói magatartásunkat csiszolhatjuk és finomíthatjuk, különösen, ha megfelelő körültekintéssel járunk el a kupont ajánló vállalkozás esetében. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a „nem minden arany, ami fénylik” elvét megfogadva, ne dőljünk be azonnal a káprázatosnak feltűntetett szolgálatásnak. Tehát, mielőtt bármelyik hotel kuponnak bizalmat szavazunk, nézzünk alaposan utána az adott cég előéletének.

Hotelkuponok – legyünk tisztában a jogainkkal

Sokan nem tudják, de az internetes kuponvásárlás szaknyelven „távollévők közötti szerződésnek” minősül, és mint olyan, 8 napon belül a megrendelői fél részéről bármikor felmondható. Ez esetben a másik fél köteles maradéktalanul visszafizetni a pénzünket.

Kellő körültekintéssel nem lőhetünk bakot

A kuponos nyaralás alapvetően remek opciója a pihenésnek. A megfelelő odafigyeléssel pedig könnyen kivédhetjük az esetleges buktatókat.