Hurrá, utazunk!

Költséghatékony külföldi utazás – pro tippek tapasztalt turistáktól

külföldi utazásBár még javában tartanak a vírushelyzet miatti korlátozások, így, mint oly sok más, a külföldi utazás lehetősége is egy ideig partvonalra kerül. Ám ez nem jelenti azt, hogy legalább gondolatban ne tervezhetnénk meg a legközelebbi nagyobb lélegzetvételű kiruccanásunkat. Adunk néhány tippet, hogyan „úszható” meg a legköltséghatékonyabban a soron következő vakáció!

Olcsó utazás külföldre – elő a kreativitással!

Nagy büdzséből bárki meg tudja szervezni a nyaralást. Az igazán okos, zsebbarát vakációhoz már némi lelemény, illetve „dörzsöltség” is szükségeltetik, természetesen a szó jó értelmében. Tapasztalat nélkül talán azt gondolhatjuk, az olcsó utaknak van valamilyen hátulütője, például igénytelen szállás, túlságosan is fapados utazás stb.

A valóságban viszont ezek a kiruccanások is éppen olyan színvonalasak a minőségükben, mint a drágább társaik, a különbség csupán a zsebünkben maradt pénz mennyiségében van.

Jó befektetés az utazás!

Talán furcsának hat, de az utazás az egyik legjobb módja a pénzünk befektetésének. Persze amit kapunk, az többnyire nem kézzel fogható: elképesztően gazdag élményekben, fantasztikus kalandokban, rengeteg új megtanult információban rejlik a külföldi utazás gyümölcse. Íme, néhány tipp, hogyan tudjuk minél költséghatékonyabban megélni az életre szóló kalandokat!

Rokonlátogatás – miért ne?

A modern világban nincsenek határok. Ma már teljesen természetes, ha néhány családtag, távoli rokon vagy barát külföldön dolgozik és él. Abban az esetben, ha összekötnénk a kellemest a hasznossal, akár a távollévő szeretteinket is meglátogathatjuk.

Ők minden bizonnyal boldogok lesznek, hogy ismerős arcot láthatnak és szívesen bemutatják az adott várost, így mi koncentráltan a legjobb, legérdekesebb helyekre fókuszálhatunk.

Válasszunk okosan szállást!

Ha a szálloda az egyedüli opció, járjunk el körültekintően a kiválasztásánál! Manapság számtalan kuponos oldal hirdet fantasztikusabbnál fantasztikusabb akciókat, így érdemes vadászni ezekre a lehetőségekre is. A külföldi utazás lényegében a meglátogatott ország kultúrájának megismeréséről szól.

Ha kifejezetten a környék felfedezése a célunk, beérhetjük kevesebb csillaggal is, már, ami a szállást magát illeti. A szállás tulajdonképpen egy célt szolgál: legyen hol álomra hajtani a fejünket. A joggal támasztható kritériumok tehát nem a csillagok számában mérhetőek, inkább az igényes környezetben, illetve az adott panzió frekventált elhelyezkedésében.

Olcsó utazás külföldre, akár repülővel is

A repülőjegy vásárlásnak is megvan a maga trükkje. Ha túl korán vagy pont ellenkezőleg, viszonylag last minute-ben foglalunk helyet, jóval olcsóbb opciókat találhatunk. A külföldi utazás keretén belül érdemes egyébként összehasonlítani az adott légitársaságok ajánlatait. Erre manapság több online platform is kényelmes lehetőséget nyújt. A tapasztalat azt mutatja, ezek közül a Skyscanner az egyik legmegbízhatóbb.

A pénzmegtakarítás jegyében szintén jó ötlet a „rugalmasabb” formánkat elővenni. Ha a nyaralásnak nincsenek kőbe vésett dátumai, szabadabban válogathatunk a repülőjegyek között is. Ha mindenáron a legjobb ajánlatra vágyunk, okos ötlet minimum 1-1,5 hónappal a tervezett indulás előtt megszervezni az utazást.

Nem divatbemutatóra készülünk

A külföldi utazás általában 5-7 napot vesz igénybe a legtöbb esetben. Persze ennél nagyobb lélegzetvételű nyaralások is vannak, amelyek nem ritkán 2 hétig is tartanak. Sajnos azt látjuk, hogy a legtöbb ember hajlamos a „túlpakolásra” a készülődés során. Mit jelent ez a gyakorlatban?

olcsó utazás külföldre

Nos, olyan ruhákat, használati tárgyakat pakolunk be az egyébként drágán utaztatott poggyászba, amelyeket nagy valószínűség szerint a helyszínen ki sem csomagolunk. A tapasztalt utazók tanácsát megfogadva, csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal, hiszen, ha minden kötél szakad, odakint is vásárolhatunk ruhát, tusfürdőt stb. Így garantáltan jutányosabban jövünk ki, mintha mindent hazulról hurcolnánk magunkkal.

Költségvetés és a programok gondos megtervezése

A tapasztalat azt mutatja, a nyaralás önfeledt pillanataiban a legtöbb turista hajlamos a túlköltekezésre. Az anyagi korlátok áthágása nyilván már csak otthon érezteti a hatását, kellemetlen szánom-bánom formájában. Mindez a fejfájás viszont elkerülhető. A külföldi utazás előtt csináljunk részletes költségvetést.

Ehhez precíz tervezés szükségeltetik, illetve az, hogy pontosan tudjuk, milyen programokban kívánunk majd részt venni. Ha tisztán, feketén-fehéren látjuk a lehetőségeinket, akkor nem fogunk kicsúszni az anyagi keretből sem.

Ami általában drága: a helyi közlekedés

A tendencia szerint, a nyaralás egyik legköltségesebb szegmense a szállás mellett a helyi közlekedés. Persze a gondos tervezés ez esetben is a mi malmunkra hajtja a vizet. A közelebb lévő célállomásokat például jó ötlet sétával megközelíteni.

Így nemcsak az egészséges testmozgás oltárán áldozunk, de sokkal közelebb kerülünk a helyi kultúra megismeréséhez is. Ha nem áll közel hozzánk a séta, a nyaralás időintervallumára akár biciklit is bérelhetünk.