Hurrá, utazunk!

Mit kell tudni a Maldív Köztársaságról?

Maldív

Maldív

Hófehér homok, azúrkék tenger, szikrázó napsütés. A Maldív Köztársaság, ez az India délnyugati csücskénél elterülő, 26 atollból, 1192 szigetből álló ország maga a Paradicsom. A szigetországnak mindössze körülbelül 200 szigete lakott, további 87-et pedig turisták részére tartanak fenn. A Maldív-szigetek összterülete 300 négyzetkilométer, viszont egyik sziget területe sem haladja meg a 13 négyzetkilométert. Egy-egy sziget alig 2,5 méterre emelkedik ki a tengerből, legnagyobb részük pedig legfeljebb 1 méterrel van a tengerszint felett. Apró szigetekből álló országról van tehát szó, mely már önmagában ettől is különleges látványosságnak számít.

A Maldív-szigetek azonban ettől sokkal többet kínál az odalátogatóknak: számtalan fantasztikus program, mesébe illő kirándulások és életre szóló élmények várják az itt kikapcsolódni vágyókat. Bár a szigetország kapcsán valóban kész turista paradicsomról beszélhetünk, az oda utazóknak érdemes szem előtt tartani néhány alapvető, az országban uralkodó szabályt. Így például, mivel a Maldív-szigetek teljes lakossága az iszlám vallás szunnita ágát követi, tilos az országba minden olyan tárgy bevitele, mely a vallásukkal ellentétes. Ennél fogva minden a Maldív Köztársaságba belépni vágyónak nyilatkoznia kell arról, hogy nem visz be az országba például sertéshúst, alkoholt vagy bibliát. A resortokon kívül nem is lehet sehol alkohol tartalmú termékeket vásárolni, és szigorúan büntetik is ezek nyilvános helyeken való fogyasztását.

Fontos szabály továbbá, hogy a Maldív-szigeteken elvárt a vallásuknak megfelelő dress-code, vagyis a vállaknak és a comboknak mindig fedve kell lenniük. A kifejezetten a turisták részére fenntartott strandokon, illetve resortokban természetesen nem szükséges így beöltözni, de érdemes figyelmet fordítani a ruházkodásra, ha kirándulni megy az ember, vagy egyszerűen csak elhagyja a szállása területét. Fontos információ lehet továbbá a szigetországba látogatóknak, hogy a Maldív-szigeteken a péntek és a szombat minősül hétvégének, amit leginkább a ferry-kkel való közlekedés szempontjából érdemes észben tartani. Mivel repülőtérrel csak Malé, az ország fővárosa rendelkezik, mindenképp gondoljuk át, milyen közlekedési eszközzel tudunk majd eljutni a szálláshelyünkre.

A Maléhoz közel eső szigetekre legkönnyebben motorcsónakkal vagy speed-boatokkal juthatunk, viszont, ha a távolabb eső szigetek egyikére foglaltunk szállást, érdemes más megoldást választanunk, ugyanis ezek nem túl kényelmes opciók hosszú utakra. Ha a Maldív-szigeteken járunk, érdemes kipróbálnunk a hidroplánt, mely bár csak a nappali órákban vehető igénybe, egész biztosan életre szóló élménnyel teszi gazdagabbá nyaralásunkat, hiszen semmihez sem fogható, csodaszép kilátásban gyönyörködhetünk odafentről. A legritkábban igénybe vehető utazási mód a kisrepülős transzfer, ugyanis a Maldív-szigetek közül csak kevés rendelkezik külön leszállópályával, viszont amelyik igen, onnan rendszerint hajós transzfer igénybe vételével könnyen eljuthatunk a közel eső kisebb szigetek bármelyikére.