Hurrá, utazunk!

Mindent turistaigényt kielégítő ciprusi utak

ciprusi utak

Ciprusi utak

A ciprusi utak mindig is népszerűek voltak valamennyi utazási iroda tengerparti kínálatában. Nem meglepő, hiszen Ciprus, angolosan írva Cyprus, egy páratlan úti cél, mely sokak érdeklődését már első pillantásra megragadja.

Ciprusi utazás tudnivalók

Ciprus mediterrán éghajlatú, így a nyarak kifejezetten melegek és szárazak, csapadék leginkább november és március között esik.

A ciprusi utak egyik előnye, hogy magyar állampolgárként az országba történő beutazáshoz mindössze egy személyazonosításra alkalmas, érvényes okmányra lesz szükségünk. Vízum tehát nem kell, hiszen Ciprus az EU tagja.
Az ország hivatalos pénzneme 2008 óta az euró, kivétel az északi régiót, mert ott a fizetőeszköz a török líra. Hitelkártyát pedig természetesen országszerte gond nélkül használhatunk.

A hivatalos nyelv a török (északon) és a görög, de szinte mindenhol értenek angolul is.

A ciprusi utak esetén körülbelül három óra utazási idővel számoljunk, ha közvetlen repülőgépjáratra foglaltunk jegyet. A reptérről aztán számos autóbusz indul, de taxik is elérhetők.

Érdemes lehet ezekről előre tájékozódni, bár ott helyben is leinthetünk egy iránytaxit. Ha később autót bérelnénk, óvatosan vezessünk, hiszen a gépjárművek jobbkormányosak, a közlekedésben pedig a balra tartás szabálya érvényes.

A legnépszerűbb ciprusi utak, látnivalók

A sziget délkeleti részének legfőbb turistaközpontja del Ciprus Ayia Napa. Aki fiatal és szórakozásra vágyik, semmiképp se hagyja ki! Az egykori békés halászfalu mára Ciprus egyik legnépszerűbb buliközpontja lett.

A pezsgés éjféltől hajnalig tart, de a szórakozóhelyeken már délután indulnak a bulik. Emellett Ayia Napa mesés strandokkal, hosszan elnyúló, homokos parttal rendelkezik, így a fiatalok minden nyaralási igényét kielégíti.

A ciprusi utak során nem érdemes kihagyni Famagustát, mely a világ egyik leghíresebb szellemvárosa. Famagusta a sziget keleti részén fekszik, igazán különleges hangulatú, látnivalókban gazdag település.

Szellemváros titulusát onnan kapta, hogy az 1974-ig népszerű üdülőhelynek számító települést a görög csapatok evakuálták. Ettől kezdve Famagusta egy része és a régi üdülőfalu nem látogatható.

Ezzel szemben Limassol egy pezsgő, lüktető város. Itt rendezik a sziget két legfontosabb fesztiválját: a Karnevált pünkösd előtt és a Borfesztivált szeptemberben. A ciprusi utak ezek alkalmával még népszerűbbek.

Emellett Limassol tíz mérföldes tengerparttal, nyüzsgő üzletekkel, számos hangulatos tavernával, étteremmel és sokszínű éjszakai élettel várja az odalátogatókat. Érdemes ellátogani a helyi várba és a Városi Parkba is.

Végül, de nem utolsó sorban, a ciprusi utak kihagyhatatlan állomása Paphos. A gazdag történelmi múlttal rendelkező, jószerével szabadtéri múzeumnak is tekinthető város az UNESCO által jegyzett Kulturális Világörökség része.

A híres Királysírok mellett legendás mozaikok, rejtélyes kripták és barlangok várják az odalátogatókat.

Itt található továbbá az oszlop, amelyhez kikötözték Szent Pált, és a mítosz szerint itt született a szerelem istennője, Afrodité.